Rødvins braisserede svinekæber

27. Januar 2021 af Bo Teichert – (fotos af Bo Teichert)

Efterårs og vintermånederne er det ekstra fantastisk med simreretter. Hvor man blandt også kan få brugt nogle af de lidt billigere udskæringer og lade kødet stå og mørne godt i en god sauce hele dagen.
Sådanne retter giver en dejlig smag også selvom de tager tid, nu er det meste af tiden heldigvis blot ”ventetid”.
Her har jeg lavet nogle virkeligt lækre rødvinsbraiserede svinekæber.
Svinekæber har i mange år været en lidt overset eller usædvanlig udskæring, men Vi er heldigvis kommet på bedre tanker – selvom det desværre også betyder at prisen er steget betydeligt på dem.
Svinekæber bliver helt utroligt møre når de bliver tilberedt i 3 – 5 timer.
Dog er det altafgørende at de bliver nøje afpudset, du skal beregne ca. halvdelen (kg/g) skal skæres fra hvis du køber ”ikke” afpudset hos slagteren, men de fleste slagtere beder du bare om dem afpudset.
Her har jeg valgt at braisere dem i rødvin, og servere dem med en kartoffelmos, rosenkål og nogle syltede rødløg. Jeg synes der skal en del svinekæber til, da de skrumper en del under tilberedningen.
Hvis du kunne tænke dig en anden måde at lave svinekæber på, har jeg en lækker opskrift på nogle øl-braiserede svinekæber i stegeso.

OPSKRIFT PÅ RØDVINS BRAISEREDE SVINEKÆBER:

4 personer
Forberedelsestid: Tilberedningstid: Samlet tid:
15 til 60 minutter ca. 4 timer ca. 4 timer til 5 timer
Stegetid: ca. 4 timer ved 150 grader varmluft.

Ingredienser:
1kg svinekæber afpudses / ca. 2kg svinekæber ikke afpudset
(Det er afgørende for resultatet at svinekæberne er ordentligt afpudset og det tager lang tid)
6-8 fed hvidløg
2 rødløg i kvarte
2-3 skalotteløg i kvarte
200g knoldselleri i grove tern
3-4 persillerødder i grove tern
4-5 gulerødder i grove tern
2 æbler
2 stilke frisk timian (alternativt 2 tsk.)
Pænt bundt persille
3-4 laurbærblade
2 tsk salt
4-5 dl rødvin
5-7 dl svine eller kalve fond (ja lyder lidt sjovt med kalve fond, men det kan anbefales at prøve)
Smør til stegning

Serveres med (der er mange alternativer):
Kartoffelmos med broccoli
Syltede perleløg
Rosenkål

Fremgangsmåde:

  1. Afpuds svinekæberne ved at fjerne den sene der sidder på hele den ene side. Det tager lidt tid, men er nødvendigt.
  2. Skær æbler, løg, skrællede gulerødder, knoldselleri og persillerødder i store tern. Pil hvidløgsfeddene.
  3. Brun svinekæberne godt af i lidt smør i en stor gryde.
  4. Tilsæt grøntsagerne, persille bundt, laurbærblade, timian og brun det hele godt af.
  5. Tilsæt rødvinen og lad det småsimre nogle minutter så noget af alkoholen fordamper.
  6. Tilsæt så fond.
  7. Lad retten stå og småsimre i 4 timer (eller gerne længere). Mærk på kødet om det er færdigt, ellers skal det have lidt længere tid.
  8. Lav kartoffelmosen eller dit ønskede tilbehør.
  9. Hæld væsken fra fyldet ved at sætte et dørslag i en skål. Hæld væsken tilbage i gryden.
  10. Kog væsken op – jo længere tid du kogere des mere koncentreret og tykkere vil saucen blive. Smag saucen til og giv den evt. ekstra salt eller peber. Jævn eventuelt saucen.
  11. Servér svinekæberne med kartoffelmosen, rosenkål og de syltede rødløg.
Svinekæber ikke afpudset

Tilbehør
Svinekæber brunes i smør
Muligt rødvins valg
(ikke for god og ikke for ”billlig”)
Langtids kogning af svinekæber

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...