27. Januar 2021 af Bo Teichert – (fotos af Bo Teichert)
Langtidsstegte svinekæber er dejlig spisen, som med fordel kan laves i en stegeso.
Stegetiden er gerne op til cirka fem timer, men så bliver svinekæberne også møre som smør.
Her er en fantastisk opskrift på langtidsstegte svinekæber i stegeso.
Perfekt gæstemad med lækkert tilbehør.
Svinekæber er for alvor blevet populære, og her får du opskriften på langtidsstegte svinekæber i stegeso. Den lange tid i ovnen gør, at svinekæberne bliver så møre, at de næsten falder fra hinanden blot du kigger på dem, og en stegeso holder jo på smagen, så du kan roligt glæde dig. Retten er i øvrigt fremragende gæstemad.
OPSKRIFT PÅ ØL-BRAISEREDE SVINEKÆBER LANGTIDSSTEGTE I STEGSo: |
4 personer
Forberedelsestid: Tilberedningstid: Samlet tid:
15 til 60 minutter ca. 4 timer ca. 4 timer til 5 timer
Stegetid: ca. 4 timer ved 150 grader varmluft.
Ingredienser:
750g (9 til 12 stk.) svinekæber afpudses / 1,5kg svinekæber ikke afpudset
(Det er afgørende for resultatet at svinekæberne er ordentligt afpudset og det tager lang tid)
2 spiseskefulde balsamico
Til tør rub:
2 teskefulde paprika
2 spiseskefulde brun farin
salt og friskkværnet peber
Lidt chili tørret eller ½ tsk cayenne peber, men kan udelades
Til grønsager i stegeso:
1 Rødløg
2-3 fed hvidløg
1 persillerod
1 ”skive” knoldselleri
1-2 gulerod/gulerødder
1 stængel bladselleri
3-4 laurbærblade
2 dl hønsefond / 2 dl svinefond
2-4 dl øl mørkt (alt efter stegeso størrelse…. lige akkurat under grøntsagerne i bunden af stegeso)
Fremgangsmåde:
Beregn to til 3 svinekæber til hver person, da de jo ikke er så store.
Afpuds svinekæberne, smør dem balsamico og brun dem lynhurtigt i smør på en pande/gryde. De skal kun lige have stegeskorpe. Krydr med lidt salt og friskkværnet peber.
Bland alle ingredienserne til den tørre rub sammen, og massér den godt ind i kødet.
Hak persillerod, hvidløg, rødløg, gulerødder, knoldselleri og bladselleri i små tern, og læg dem i bunden af stegesoen.
Hæld mørkt øl og hønsefond i, og læg derefter de braiserede svinekæber ovenpå grønsagerne.
NOTE: Svinekæberne må IKKE ligge i væsken, men ”kun” oven på grøntsagerne, da de ellers koger i stedet for at blive stegt.
Læg låget på, og stil nu stegesoen ind i ovnen ved 150 grader varmluft.
Her skal svinekæberne nu langtidsstege i ca. 4 timer, hvor det hele passer sig selv.
Tag stegesoen ud af ovnen, og tag forsigtigt svinekæberne op. De er EKSTREM møre!
Skyen fra stegesoen sigtes over i en gryde, og bruges til den sovs du ønsker til dine svinekæber
Tips:
Ud over en god sovs, du laver på din egen fond fra stegeso’en, vil jeg anbefale at du serverer en fløjlsblød kartoffelmos med broccoli og måske nogle lækre ovnbagte rosenkål og/eller bønner.
Hvis du i stedet vil lave kartofler eller andet i ovnen til sidst, lader du svinekæberne blive i stegesoen med lukket låg på køkkenbordet.
Her kan de sagtens stå i 45 minutter. Imens du laver sovsen og andet tilbehør.